Kategoriler
Günlük Manevi İlaçlar

Yeni Hicrî Yıl Yaklaşırken

Allah ‘ın selâmı, rahmeti, bereketi, ihsanı ve ikramı üzerinize olsun.

Yeni hicrî yıl yaklaşırken bu yeni yılı nasıl karşılamamız gerektiği üzerine ufak bir hadis araştırması yaptım. Bulduğum yaygın hadislere göre şunları yapabiliriz:

1- Zilhicce ‘nin son günüve Muharrem ‘in ilk günü oruç tutmak [50 senelik günahlar kefâret edilir + 30 günlük oruç sevabı]

2- Aşura gününde ve o günden ya bir gün önce ya da bir gün sonra oruç tutmak [geçmiş senenin günahları affedilir + 60 günlük oruç sevabı]

3- Perşembe, cum’a ve cumartesi günü oruç tutmak [her gün için 900 senelik ibadet sevabı verilir + 90 günlük oruç sevabı ]

4- Eyyam-ı biyd oruçlarını da ekleyebilirsiniz [Eyyam-ı biyd + 90 günlük oruç sevabı]

“Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah’a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur.” (Riyazü’s-Sâlihin, II, 504)

“Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç Allah ’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Müslim, Ebu Davud)

“Ramazan’dan sonra en üstün oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlarından sonra en değerli ve üstün namaz gece yarısında kılınan (teheccüd) namazıdır.” (Ebu Hureyre (r.a.), Müslim)

“Haram aylardan herhangi birisinin bir gününü oruçlu geçirmek, başka bir ayın otuz gününü oruçla geçirmekten daha efdal ve üstündür. Ramazan ayının bir gününün orucu, haram ayların otuz gününün orucundan daha efdaldir.” (İhya-ı Ulum’id-Din – İmam-ı Gazalî)

“Zilhicce’nin sonuncu günü ile Muharrem’in ilk gününü oruçlu geçiren kişi geçen seneyi oruçla bitirmiş, gelecek seneyi de oruçla karşılamış olduğundan Allah-ü Tealâ ona elli senelik kefaret yazar.” (Gunyet’üt Talibin – Abdülkadir Geylanî k.s.)

“Aşura günü orucunu tutun, fakat -Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da (9-10, veya 10-11. günü) oruç tutmak suretiyle- Yahudilere muhalefet edin” (İbn Abbas / Ahmed b. Hanbel / bk. İbn Hacer, 4/245)

“Aşûra gününde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir.”(Riyâzü’s-Salihin, II, 509)

“Kim haram aylarda(n olan Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb’de) üç gün oruç tutarsa, o kişi için 900 yıllık ibadet sevabı verilir.” (Enes r.a.)

“Resulullah buyurdu ki her kim herhangi bir haram aydan Perşembe, Cuma ve Cumartesi olmak üzere üç günü oruçlu geçirirse, kendisine (her güne karşılık) 900 sene ibadet sevabı yazılır.” (Taberani)

“Her kim Muharremden bir gün oruç tutarsa ona her güne karşılık 30 gün (oruç sevabı) vardır.” (Gunyet’üt Talibin – Abdülkadir Geylanî k.s.)

“Kim, muharrem ayından bir gün oruç tutarsa, o ayda tuttuğu her gününe karşılık o kimse için otuz sevap vardır.” (Abbas, İmam Suyuti)

Selâm, duâ ve muhabbetle,

Allah ‘a emanet olunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir