Kategoriler
Anlatım Bilgisayar Bilimleri

Temelleri Abaküse Dayanan Bilim/Meslek Dalı

Bilgisayarlar günümüzde gencinden yaşlısına kadar herkesin hayatına girmiş ve dünyayı tabiri caizse köy haline getirmiş olan elektronik alettir. Onsuz iş yapmanın neredeyse mümkün olmadığı bu şeyin içini gerçekten biliyor veya öğrenmek istiyor musunuz? Peki Bilgisayar Mühendisliği bölümü okunduktan sonra neler yapılır? Çalışmak mı, akademisyenlik mi? Soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

abacus
Babillilerin buluşu olan Abaküs, bilgisayarların atası olarak gösterilir.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği en genelde yazılım ve donanım ile ilgilenir. Yazılım, bilgisayarın anladığı dildir yani soyuttur. Donanım, bilgisayarı bilgisayar yapan fiziksel parçalardır örneğin sabit disk, hafıza, işlemci vb gibi. Bu iki ana bileşen olmadan bilgisayar olmaz.  Bunlara ek olarak, Bilgisayar Mühendisliği ile Bilgisayar Bilimi birbirine karıştırılmamalıdır. Bilgisayar Bilimi hesaplanabilme kuramı, algoritma analizi, kriptografi gibi dallardan oluşur. Bu alt bilim dalları soyuttur ve matematikle yakından alakalıdır. Bilgisayar Mühendisleri bu bilim dallarını bilgisayara uygularlar. Üniversite alınan eğitim her iki bilim dalını da kapsar. Bu bölümden mezun olduktan sonra işe girerseniz, Bilgisayar Mühendisliği yaparsınız. Eğer akademik ortamda bu bilimin gelişmesine katkıda bulunursanız Bilgisayar Bilimi ile uğraşmış olursunuz.

Yazılım, içerisinde, emirleri okuyup yerine getirme kabiliyeti olan her türlü elektronik veya elektromekanik alete istediğimiz şeyi yaptırmamızı sağlayan emir (instruction) yada emirlerin topluluğudur. Bilgisayarlar yazılım içinde yer alan kodları okur ve verilen emirleri yerine getirirler. Örneğin, bir robotu yürütmek veya hesaplanması vakit alan bir matematiksel işlemi hesaplatmaktır.

Donanım, fiziksel olarak bilgisayarı oluşturan, hesaplama yapabilen (işlemci), bilgileri tutabilen (hafıza veya sabit disk) ve bir takım başka şeyleri yapabilen (veri iletimi gibi) cihazlardır. Cd-Dvd sürücü, soğutucu, klavye, monitör, klavye, sabit disk, hafıza, ekran kartı, tv kartı vb şeklinde sıralanabilir.

Bilim olarak ele aldığımızda, bilgisayarın temeli abaküse dayanır. Çünkü bilgisayarın temelinde hesaplama vardır. Günümüz bilgisayarlara benzer bilgisayarlar ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Sonraki yıllarda hızla gelişmiş ve günümüzdeki konuma gelmiştir.

Eniac
ENIAC – Elektronik veri işleme özelliği olan ilk bilgisayardır.

Bilgisayar Bilmek Neden Önemli?

Bildiğiniz üzere, bilgisayarlar solunum cihazlarından muhasebeye, oyun konsollarından  silah sanayisine kadar her alanda ve her sektörde kullanılıyor. İnsanların işini kolaylaştırdığı için kullanımı hızla yayılmış ve hala yayılmakta. Bu nedenle çok farklı bir alanda eğitim almış olsanız dahi bilgisayar bilmek işe alım süreçlerinde önemli. En basit işlerde bile ofis yazılımlarını kullanabiliyor olmanız beklenir. Bunun yanında sadece iş hayatı için değil kendi kişisel gelişimizi için, hızla gelişen dünyaya ayak uydurmanız için gerekli, olmazsa olmazlardan.

Bilgisayar Mühendisliğinde İş ve Akademisyenlik

Günümüzde en gelişmiş ülkelerin bile birincil sorunlarının başında geliyor işsizlik. Peki Türkiye ‘de Bilgisayar Mühendisliği alanında bu durum böyle midir? Eğer kendinizi yeterince eğitmemişseniz ve mezun olduğunuz halde hala kafanızda hangi alana doğru yöneleceğiniz konusunda endişeler varsa iş bulmakta zorlanabilirsiniz zor. Fakat üniversitenin üçüncü, dördüncü yıllarında gelecek hedeflerinizi belirlemiş, o alanda çalışmalar yapmış, kendinizi eğitmişseniz iş bulmanız çok kolay.

İş dünyasında, başınızdaki kişinin sizden istediği şey verilen işi en iyi şekilde yapmanız. İşe alım süreçlerinde, yapılan mülakatlarda, aslında sizin  yaptığınız şey karşı tarafa ne kadar “Ben bu işi iyi yapabilirim” ‘i gösterdiğinizdir. Eğer karşı tarafı o işi iyi yapabildiğinize ikna ederseniz işe alınırsınız. Mülakatlarda sorulan soruların başında gelecekte ne yapmak istediğiniz olacaktır. Bu tip sorulara iyi cevap vermeli bilginizi göstermelisiniz.

Türkiye’de bilgisayar mühendislerinin yaptığı işler genel olarak yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi, ağ yönetimi, bilgi güvenliği olarak ayrılabilir. Bunların dışında bilgisayar mühendislerinin çalıştıkları başka alanlar da vardır. Bunlara ek olarak, bir şirkette işe başlamak yerine kendi işinizi kurabilir ve patron olabilirsiniz. Ya da freelance olarak çalışabilirsiniz. Freelance olarak çalışma son zamanlarda artan bir çalışma yöntemi olmaya başladı. Evinizde oturduğunuz yerden aldığınız işi halledip ilgililere gönderebilirsiniz. Fakat bunun için çevrenizin geniş olması gerekir.

Türkiye ‘de ar-ge anlamında mühendislik bilginizi kullandığınız TUBITAK veya askeriye gibi sınırlı sayıda yer bulunuyor. O nedenle çoğu kişi yurtdışına çıkmayı hedefliyor. Beyin göçü yaşanıyor. Ar-ge olarak yapılan çalışmalar genelde üniversitelerde oluyor. Yurt dışına çıkma imkanı olmayanlar akademik hayata atılmayı hedefliyor.

İş
Saatlerce bilgisayar başında oturmaktan sıkılır mısınız?

Akademik anlamda Bilgisayar Mühendisliği ve Bilimi alanında çalışmak istiyorsanız elbette ki yapacağınız şey üniversitede kalmaktır. Türkiye’de genellikle hedeflenen şey yüksek lisansı yapıp doktora için yurt dışına çıkmaktır. Sonrasında Türkiye ‘ye geri dönüp burada çalışmalara devam edilir. Akademisyenler için yurt dışında doktora yapmanın önemi büyüktür. Üniversiteye alımlarda yurt dışı eğitimi almış olmanın verdiği avantajları azımsamamak gerekir.

Geleceğiniz için seçim yaparken kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır. Bilgisayar alanında ilginizi çeken alan hangisidir? Hangi alanda çalışırken mutlu oluyor, zevk alıyorsunuz? Patron mu olmak istiyorsunuz yoksa yönetici olmakta yeterli mi? Çalışan bir arkadaşınız siz akademisyen olarak çalışırken sizden fazla para kazanıyorsa bu sizin için sorun olur mu? Bir problem üzerinde uzun süre boyunca düşünmek sizi sıkar mı?

Bu alanda kariyer yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem; öncelikli olarak kendinizi iyi yetiştirin. Üniversitede ekstra şeyler yapmak için çok vakit bulacaksınız. Eğlenceden fedakarlık yapıp araştırmalar yapın. Bu neymiş, şu ne demekmiş, bu nasıl olur gibi sürekli bir şeyleri kendinize sorun ve cevaplarını arayın. Ufak ufak projeler geliştirin. Üniversite bittiğinde birilerine gösterecek bir kaç projeniz olsun. Kendinize yukarıdaki gibi soruları sorun ve cevaplar ışında kariyer hedeflerinizi belirleyin. Çalışmak istediğiniz alan nedir? İş yerinde çalışmak istiyorsanız özellikle istediğiniz bir şirket var mı? Eğer varsa işe alma koşulları neler? Akademisyenlik düşünüyorsanız hangi üniversite? Yurt dışı seçenekleriniz arasında mı? İş kurmak size daha mı uygun? Her şeyi ayrıntılı düşünün. Hedefleriniz net olsun. Muallakta kalmayın yoksa düşünürken vakit kaybedersiniz veya elinizdeki seçeneklerin hepsi olumlu/olumsuz görünür ve seçim yapmanız zorlaşır. Kendinize güvenin ve vazgeçmeyin. Her zaman bir projeyi mükemmel yapamayabilirsiniz. Sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sizi mühendis yapacak olan sorunlara çözüm bulmanızdır zaten. Son ve en önemli tavsiyem; kariyer seçiminiz ne olursa olsun yaptığınız iş sevdiğiniz bir şey olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir